måndag 1 december 2008

Sallad då?

Så var det det här med vikten ja.

Nu ligger jag på 6,1 kg upp.
Det känns ju.
Mest inuti mig.
Mest i huvudet.

Vissa tycker förmodligen att jag är helt vriden och konstig som ens bryr mig om vikten när jag är gravid, men har man, precis som jag, alltid kämpat mot övervikt, och vägt tresiffrigt och kämpat HÅRT för att bli "normal", så är det i princip en kamp dagligen.
Det är otroligt svårt att förvänta sig att någon som inte upplevt det ens kan försöka förstå.
Det är inte bara bullshit.

Efter lite efterforskningar har jag anteknat siffrorna 11,4 kg som en normal viktuppgång vid en graviditet. Då med allt det essentiella inräknat.
Den där extra fettvikten är inte nödvändig. Vattenvikt kan man inte göra någonting åt.
Och att äta för två innebär inte att man ska fortsätta när man väl är proppmätt som en del verkar ha fått för sig.

Efter ytterligare lite googling hittade jag en viktuträknare på http://www.niomanader.se/ som ansåg att upp till 14 kg är normalt för mig.
Men jag ligger på några hekto över denna tabell redan nu.
Usch.
Inskrivningsvikten.


Men enligt sambon får jag börja gå 5 mil till jobbet om jag går över 11,4 kg. ;)
Passerar jag 80 kg vet jag nog inte vad jag tar mig till. *rädd*

5 kommentarer:

Linnéa sa...

Jag gick upp 20 kg (vägde 48 innan grav), efter 4 månader var ajg tillbaka på 50 (utan att ens ha försökt gå ner) vilket är min egentliga normalvikt. Så dom försvinner fort dom där kilona. Jag orkar inte bry mig den här gången. Blir det hemskt många kilon så får jag väl ligga i lite extra efter kläckningen då;)

Petra sa...

Hej hej! Har följt din blogg några veckor nu utan att ge mig till känna (kalla mig hemliga Arne). Tänkte jag kunde passa på att hälsa nu och samtidigt berätta att jag inte tycker att du är det minsta konstig. Jag viktnojjade järnet under de första 2/3 av min graviditet. Nu, när jag bara har ca en månad kvar och verkligen börjar bli tung, har jag av någon outgrundlig anledning helt slutat nojja. Jag t o m glömmer att väga mig innan jag ska till barnmorskan (som ju vill veta vad jag väger). Det känns på nåt sätt som att huvudsaken är att det inte samlas en massa överflödsfett överallt (vilket man ju enkelt kollar genom att helkroppsspegla sig utan kläder). Resten av kilona ska väl förhoppningsvis försvinna mer eller mindre "av sig självt" (säger vi). :-) Jag ligger på ungefär plus 11 kg nu tror jag jämfört med innan jag blev gravid. Sen gick jag ner två kilo de första månaderna så ska man räkna från dess har jag ju gått upp 13 kg. Men både maken och barnmorskan hävdar att det inte lagt sig som överflödsfett - så frågan är vad sjutton det är som väger så himla mycket? ;-)

Annika sa...

Gumman jag förstår din oro även om jag aldrig haft just överviktsproblem, snarare tvärtom. Men du får nog tänka på att du är gravid som sagt och 14 kg är INTE mycket! Även om det låter så.

Att du ligger några hekto över nuläget har ingen betydelse egentligen. Vissa går upp mycket/lite i början och tvärtom i slutet. I din vecka hade jag gått upp 5 kg men då är jag liten i mig själv också!

Försök och inte fixera dig vid vikten och ställ bort vågen, det leder bara till ångest. Bättre att du och bebisen mår bra utan att fixera sig vid vikten.

Det enda du kan göra är att tänka på vad du stoppar i dig vilket jag TROR att du redan gör. Lugn bara du kommer inte gå upp 20-30 kg för då skulle du stått på 10-12 kg + redan nu!


KRAM

Anonym sa...

Enligt den där tabellen skall jag upp till 86 kg före min bebis tittar ut, så ja, jag viktnojjar också, tyvärr... För tillfället ligger jag på "rätt" vikt så man får väl hoppas att det är som alla säger, att de extra kilona försvinner av sig självt sedan. Bra tips att kolla i spegeln i stället för vågen, och kolla om kilona syns på andra ställen än magen :) Lycka till med din graviditet, roligt att följa din väg. /Ida

Anonym sa...

Samma sida tyckte att jag ska gå upp 15 kg och jag får panik bara vid tanken :( Har redan gått upp 3 kg i v.9, var sjutton ska det här sluta?
Jag har lidit av ätstörningar sen tonåren, har pendlat 30 kg i vikt mellan min första graviditet och efter den 3:e.
Nu är det bebisen det gäller så jag får ta mig i kragen, men det är inte lätt att gå upp i vikt när varje cell i min kropp bara vill gå på toaletten och spy efter varje måltid :(
Kram på dig!