lördag 23 augusti 2008

Vecka 10

9+0.
Vikt: 67,6 kg (Nykissad före frukost.)

www.gravid.se
Livmodern är av en apelsins storlek och fortfarande dold i bäckenet. Vanligtvis är det dags att börja använda en bra stödjande BH. Hittar du en som passar riktigt bra och den dessutom går att justera i omfånget kanske du kan klara dig med den under hela graviditeten.

Kanske märker du att du blir upprörd och irriterad på saker som du inte skulle bry dig om i vanliga fall. Det beror på graviditetshormonerna, och humöret kan försämras ytterligare på grund av naturlig oro över graviditet och stundande moderskap.

Moderkakan börjar producera progesteron. Processen är klar i slutet av vecka 14 och då är moderkakan klar för att överta gulkroppens funktion. Barnet är åtta veckor gammalt och 31-42 mm långt från huvud till stjärt. Ditt barn är nu inte ett embryo längre utan ett foster. Huvudet ser fortfarande för stort ut för kroppen, ögon och näsa är tydligt urskiljbara. Tjugo pyttesmå tandanlag bildas nu i tandköttet. Barnets vrister och handleder har bildats och det går att skönja fingrar och tår. De flesta lederna har bildats, nervsystemet fungerar och många inre organ fungerar. Lungorna fortsätter att utvecklas, och i bukhålan växer inälvor och mage till sig. Njurarna förflyttar sig till sin rätta plats i övre delen av bukhålan. Hjärtat är i princip helt färdigbildat.

I många landsting sker inskrivningen i vecka 9-12. Blodprov tas som testas mot olika sjukdomar. Inskrivningsvikten brukar också dokumenteras.
Folsyran tog slut igår och nojig som jag är MÅSTE jag fortsätta med dem under hela graviditeten. Jag hittade en "provpack" med två tabletter som jag norpade hos Barnmorskan då jag tog ut spiralen. Så nu räcker det bra tills jag kan gå till Apoteket imorgon.

Inga kommentarer: