lördag 30 augusti 2008

Do's and don'ts...

Smör/margarin: HILVEDE vad det luktar! Det går att äta på smörgås och ha i matlagning, men jag har då aldrig upplevt en vidrigare stank.

Kaffe med mjölk: Gud så gott! I tanken. I munnen? Not so much. Mjölken ger mig kväljningar och jag får nästan huvudvärk och illamående av själva kaffesmaken. Ändå tvingar jag mig själv då och då bara för att jag är så sugen på det.

Plommon: De två plommonträden på tomten; Opal och Victoria, är jag ytterst tacksam för.
Denna vecka har jag mått illa sekunden jag inte ätit på någonting och plommonen har gjort det lättare för mig. De är löjligt goda.

Persikor: GE MIG!

Nektariner: Jajaja!

Vatten: I mängder. Jag brukar dricka duktigt med vatten men nu känns det som jag gör det hela tiden.

Salta pinnar: Underbart för illamåendet.

Rooibos Chai: Gärna med soyamjölk. Perfekt. Mitt kaffesubstitut på mornarna. Någonstans har jag hört att rooibos innehåller järn, men jag kan ha fel.

Kött: Av alla dess slag. Gärna nötkött då. Inte köttfärs. Grillad biff av något slag. Jag behöver ingenting till. Bara kött. KÖTT.

Vecka 11

10+0
Vikt: 68,8 kg

www.gravid.se
Eventuellt illamående brukar nu avta i frekvens. Blodmängden i din kropp ökar och kommer och kommer att göra det till och med den 30 veckan. Dina händer och fötter kan kännas varmare, på grund av att du har mer blod som cirkulerar.

Kroppen behöver extra mycket vätska och du kan känna dig törstigare än normalt. I denna vecka har du normalt gått upp ca 1kg, men kvinnor som lidit av illamående kan istället ha gått ned i vikt fram till nu.

Omkring v.11 är det möjligt att utföra en chorionbiopsi, en test där ärftliga sjukdomar och kromosom rubbningar kan upptäckas. På grund av missfallsrisken är dock fostervattensprov en vanligare metod.

Ditt barn är 44-60mm långt från huvud till stjärt. Könsorganen började ta form i vecka 10 och utvecklas nu, men än går inte att se vilket kön barnet har. Nu har barnets alla viktiga organ bildats och eftersom de inte kommer att förändras annat än att de växer, är risken för medfödda missbildningar och sjukdomar liten efter denna veckas utgång. Även risken för påverkan av infektioner och vissa läkemedel minskar. I slutet av veckan är barnet dubbelt så långt jämfört med förra veckan och huvudet är ungefär hälften så stort som resten av kroppen. Under ögonlocken börjar irisarna att bildas, de kommer så småningom att skydda ögonen från att släppa in för mycket ljus. Öronen fortsätter att utvecklas. Barnet kan nu gäspa, suga och svälja. Små finesser som hårstrån och naglar börjar dyka upp. Hjärtat pumpar blod till kroppens nu fungerande organ, inklusive navelsträngen som transporterar blod till moderkakan.

onsdag 27 augusti 2008

Allmäntillstånd.

Gud så illa jag mår!

Vem var det som sa att "graviditet inte är en sjukdom"?
Nackskott?
Fyfan. :(


Detta kombinerat med feber och nysattacker hela tiden.
Gissningsvis har inte det ett dugg med bebisar i magen att göra. ;)
Men det blir nog hemgång efter lunchmötet idag.

söndag 24 augusti 2008

Storebror.

Idag kläckte vi ur oss nyheten om bebis för blivande storebror.
Efter vårt senaste snack då vi lade upp frågan om en bebis i familjen blev han så otroligt ledsen, han grät, och berättade att han skulle bli så avundsjuk och sade den hjärtskärande meningen "Jag tror inte att ni kommer älska mig då!".

Så vi har varit nervösa, nästan rädda att avslöja bebisen för honom, men hur som helst, efter det tråkiga samtalet har vi lite då och då talat om bebisar, vad de gör om dagarna, var de bor innan kommer hit, hypotetiskt frågat om han skulle vilja ha en flickbebis eller pojkbebis om han fick bestämma, vad den då skulle heta... Och det har gått bra.

Så bra att han blev jätteglad imorse när vi berättade att han ska få bli storebror.
Han klappade på magen, påpekade att den var hård, blev nyfiken, vill lyssna om bebisen låter någonting, frågar vad bebisen äter när den bor i magen osv.

Så...
Nu är allt lugnt.
Och han tyckte det blev mer spännande och roligt då vi sa att det är vår alldeles egen lilla hemlis än så länge. ;)

lördag 23 augusti 2008

Vecka 10

9+0.
Vikt: 67,6 kg (Nykissad före frukost.)

www.gravid.se
Livmodern är av en apelsins storlek och fortfarande dold i bäckenet. Vanligtvis är det dags att börja använda en bra stödjande BH. Hittar du en som passar riktigt bra och den dessutom går att justera i omfånget kanske du kan klara dig med den under hela graviditeten.

Kanske märker du att du blir upprörd och irriterad på saker som du inte skulle bry dig om i vanliga fall. Det beror på graviditetshormonerna, och humöret kan försämras ytterligare på grund av naturlig oro över graviditet och stundande moderskap.

Moderkakan börjar producera progesteron. Processen är klar i slutet av vecka 14 och då är moderkakan klar för att överta gulkroppens funktion. Barnet är åtta veckor gammalt och 31-42 mm långt från huvud till stjärt. Ditt barn är nu inte ett embryo längre utan ett foster. Huvudet ser fortfarande för stort ut för kroppen, ögon och näsa är tydligt urskiljbara. Tjugo pyttesmå tandanlag bildas nu i tandköttet. Barnets vrister och handleder har bildats och det går att skönja fingrar och tår. De flesta lederna har bildats, nervsystemet fungerar och många inre organ fungerar. Lungorna fortsätter att utvecklas, och i bukhålan växer inälvor och mage till sig. Njurarna förflyttar sig till sin rätta plats i övre delen av bukhålan. Hjärtat är i princip helt färdigbildat.

I många landsting sker inskrivningen i vecka 9-12. Blodprov tas som testas mot olika sjukdomar. Inskrivningsvikten brukar också dokumenteras.
Folsyran tog slut igår och nojig som jag är MÅSTE jag fortsätta med dem under hela graviditeten. Jag hittade en "provpack" med två tabletter som jag norpade hos Barnmorskan då jag tog ut spiralen. Så nu räcker det bra tills jag kan gå till Apoteket imorgon.

söndag 17 augusti 2008

Kul?

Ser ni, ser ni?
Jag ser.

Vecka 7+0, och idag, vecka 8+1.



Bonus är mina bleknade bristningar. :)

lördag 16 augusti 2008

Vecka 9


8+0
www.gravid.se


Livmodern har nu blivit dubbelt så stor som innan du blev befruktad. Du ser inte gravid ut än men kanske märker du att byxorna sitter tajtare i midjan. Nu kan en del tecken på hormonella förändringar synas i hyn. Rynkor syns mindre, vissa kvinnor får finnar, tandköttet mjuknar och det är mycket viktigt att sköta dentalhygienen under resten av graviditeten. Vidare kan sköldkörteln vara mer framträdande. Kring bröstvårtorna kan det dyka upp små upphöjda knutor som kallas Montgomerys körtlar.

Ditt barn är 22-30mm långt från huvud till stjärt. Embryot börjar nu mer och mer se ut som en baby med fingrar och tår på händer och fötter. Armar och ben växer fort, ögonlocken täcker nästan hela ögonen och en näsa sticker ut. Barnet rör sig nu försiktigt och tränar sina muskler, men eftersom fostret är stort som en vindruva kan modern inte känna rörelserna än. Under denna vecka utvecklas diafragman och det är tack vare denna muskel som barnet kan andas efter födseln. Inälvorna som började bildas från navelsträngen, transporteras till bukhålan som blir större allt eftersom fostret växer.

På vissa platser kan man nu göra vaginalt ultraljud för att se hjärtfrekvens och även se hur många foster det är. Detta är i så fall det första läkarbeviset för att man verkligen är gravid.

onsdag 13 augusti 2008

Viktigt?

Vikt: 68,5 kg.
Obajsad på tre dagar (ja förlåt, men, bebisinflyttningen har gjort mig aningens constipated) efter middagsfrossande visserligen. Och med trosa, t-shirt, bh och kofta.

Jag vägde mig för ca 4 veckor sedan och vägde då 67,7 kg men hade knappt ätit på fyra dagar och hade dessutom kräkts tre av de dagarna (första tecken på bebis?), så nu väger jag egentligen under min "normalvikt" som brukar ligga mellan 68,7-70 kg i princip.

Vikt är intressant.

Särskillt som jag känner mig som fetast i världen just nu med min svullna jämntjocka mage och dubbelhakorna... som kikar fram när jag gäspar... vilket är ofta.
Det känns som att jag inte gör annat än att äta och vara proppmätt.

Som sagt. Intressant. :)

Sådärja.

Nu gick det inte längre.
Jag fick just knäppa upp knappen i jeansen.
Mina vanliga jeans i stl 29 glömde jag under helgen, men mina svarta med 30-31 i midjan tänkte jag kunde hålla mig ett tag. Det stramade imorse, och nu gjorde det bara rakt av ont så jag får hoppas att ingen på jobbet upptäcker att jag knatar omkring med uppknäppta byxor.


Igår och idag har illamåendet varit värre än tidigare, och nu efter lunch har jag flera gånger övervägt om jag kanske ska dra mig tillbaka till vilorummet.
Dels på grund av halsbrännan, dels på grund av illamåendet.
Och kanske det faktum att jag vill slita av mig byxorna.


Det värsta är nästan att jag bara ser fet ut.
Jag fick igår förvånat ta emot en kommentar av en kollega som trodde jag gått ner i vikt under semestern, men magen är plufsig och jag ser rakare än vanligt ut i kroppen, så det kanske bara var för att vara snäll?
Jag vill se gravid ut. Nu! Redan!
Noll tålamod.

måndag 11 augusti 2008

Allt och inget...

Halsbrännan håller i sig.
Jag förstår ju varför jag hade så mycket i förrgår; jag åt chorizo=kryddigt.
Igår åt jag varma mackor och droppade på lite Louisiana hot sauce, som min sambo avrådde mig från, men icke. Starkt är gott, och jag fick lida.
Idag har jag ätit litet och milt och ändå denna halsbränna. :(
Jag som ALDRIG, inte ens under min första graviditet, känner av någonting. Jag har en plåtmage och tål ALLT.

Får väl se hur spännande det blir efter lasagnen som står och väntar i ugnen.
Och jordgubbar efter middagen är det tänkt.
Jag skippar nog glassen och ger sambon dubbelt. ;)

Annars... ja...
Halsbrännan och illamåendet kämpar stenhårt med att övertala mig att det faktiskt ligger en liten bebis i magen.
Samtidigt oroar jag mig så väldigt för missfall. Det känns som att det är många som trillar av i ankomstgrupper på diverse forum.
Jag lider med dem, och min egen rädsla bara byggs på.
Jag vet inte hur jag skulle hantera en sådan sak, och jag hoppas att jag slipper få reda på det. *tårögd*

Mjölk.

I can´t do it!
Intressant.
Jag är sugen på kaffe med mjölk, jag försökte dricka kaffe med mjölk, igår, men allt jag kände var den vidriga, slemmiga mjölksmaken.

Annat intressant, och ändå lite positivt, är att jag inte kräks. Jag mår bara illa, ingen kräka. Det är bra.

lördag 9 augusti 2008

Burn, baby burn!

Jisses en sådan halsbränna jag har.
Jag har känt av det lite varje dag i 1½ vecka men ikväll är det helt galet.
Det bränner, svider och är så obehagligt man kan tänka sig.

Vid 18.30 åt jag middag, inga mängder, jag höll mig kort och enkelt till en varmkorv med bröd, och nu är jag HUNGRIG men kan inte få i mig ens små äppelskivor jag försökt med.
Hungern gör mig illamående. Halsbrännan gör mig illamående.
Det känns nästan som att halsbrännan samtidigt gör mig hungrig.

Jag måste, på riktigt MÅSTE, kila förbi Apoteket på måndag och köpa någonting mot halsbrännan. Tips?
Det är akut för sjuttsingen!

Lägg till att jag bara suttit och gråtit åt ALLT ikväll. När jag kommer på mig själv med att jag inte ens vet vad jag gråter för vid alla tillfällen så gråtskrattar jag istället.

Jag fortsätter kämpa med mitt mineralvatten och mina äppelskivor här framför en grym film; "Juno".

... Men gud, jag måste äta någonting... :/

Vecka 8

Ny vecka. 7+0, går in i vecka 8.
Från gravid.se
Du kanske har fått avsmak för vissa typer av mat. Ofta upplever gravida kvinnor motvilja mot både alkohol och tobak även om de tyckt om det före graviditeten. Det kan kännas som om håret är mer svårskött än vanligt. Det är möjligt att du har en lätt flytning från slidan, detta är fullt normalt så länge det inte kliar eller gör ont.

Barnet är nu sex veckor gammalt och 14-20mm långt från huvud till stjärt. Ögon, öron och näsborrar har bildats och huvudet ser mänskligt ut. Den närmaste veckan är viktig för hur ögon och inneröra utvecklas. I innerörat sitter organ för hörsel och balans. De flesta inre organ har fått sin grundläggande form, t ex. hjärta, hjärna, lungor och njurar.

Hjärtrytmen har normaliserats och kapaciteten förbättrats. Under den lövtunna huden ser man nu ett nätverk av blodkärl. Hittills har kroppen varit uppbyggd av brosk, men börjar nu ersättas av skelettceller. Benen i armar och ben hårdnar och växer betydligt på längden. Lederna i kroppen börjar bildas.


Under graviditeten förändras kroppen på många olika sätt, en vanlig åkomma är halsbränna och sura uppstötningar.

Det har länge ansetts att blivande mammor får hål eller fler hål i tänderna under graviditeten.

torsdag 7 augusti 2008

Millions of peaches, peaches for me!

Gah!
Jag såg någon på tv härom dagen som åt, eller pratade om persikor. Sedan dess är jag hooked. Så jag köpte persikor igår, två stycken, och nu efter att ha ätit en inser jag mitt misstag;

VARFÖR ENDAST TVÅ?

onsdag 6 augusti 2008

Knappt tidigt?

"Råkade" just klicka på "Beställ" på hm.com gällande ett par mama-jeans och en söt rutig mama-skjorta. Samt ett vitt mama-linne.

Jag vill inte köpa för mycket mama-kläder då man faktiskt bara använder dem under en begränsad tid. Go figure.
Men en del kommer ju garanterat behövas då jag knappast tänkte hålla mig inne under hela hösten och vintern.
Mina vanliga jeans stramade lite för mycket runt midjan för att det skulle kunna räknas som bekvämt idag.
Så jag tänkte ett par jeans, ett par kostymbyxor, och annars klänningar, tunikor och strumpbyxor.

Sambon ska få pröva en viss jacka han var sugen på, samt en kostym.
Jag slängde även in en svart höst/vår-kappa till mig själv, en o-gravid sådan, men vetefasiken om den kommer med då krediten förmodligen maxades ut nu. ;)
Eftersom jag inte planerar att gå upp mer än normal gravidvikt, dvs mellan 11-16 kg enligt mitt BMI, så tog jag min vanliga storlek, 38/M.
Lite skillnad från förra gången då mama-jeans i storlek XL stramade.


Me will be pwetty in dis. *bestämma*

måndag 4 augusti 2008

Att känna?

Jag känner mig inte gravid.

Igår mådde jag inte illa på hela dagen. Idag mådde jag visserligen illa men det var efter bastande och dåligt ätande under dagen, så det kan vara vilket som, och beror inte på bebisar.
Brösten gör inte ont.
Fettvalken på magen har lagt sig och jag ser ut precis som vanligt.
Förutom de otroliga mängder finnar som täcker hela kroppen.
Och mina humörsvägningar och mitt svärande åt sambon. Visserligen har han förtjänat min vrede de två gånger det hänt nu. Han började. ;)
Mitt humör var bara en reaktion på hans beteende mot mig. :)

Mina tvivlande tankar om att det kanske inte finns någon bebis har slagit till men jag har lugnat mig själv med att jag får veta, antingen via smärtor eller blödning, om bebis bestämmer sig för att flytta ut.
(Tror jag? Kan man få missfall utan några symptom om detta alls?)

Det känns läskigt och obehagligt och jag borde väl enkelt bara springa ner till apoteket och köpa ett nytt graviditetstest. Då är det ju ganska säkert och avklarat om vad som händer i kroppen.
Jag är gråtfärdig och rädd att det inte ska vara bebis.

Ge mig en bebiskula och 3:e september nu?

lördag 2 augusti 2008

I valet...

Jag funderar... Tänker...
Jag undrar om jag ska lägga av med kaffe ett tag framöver?

Huvudvärk kan ju förväntas, och lite pissigare humör, men min stackars sambo får ju stå ut med sådant i normala fall ändå. *flina*
Koffein är inte så bra för bebis och trots att jag normalt bara dricker en kopp kaffe per dag, så har jag idag druckit två och fått dåligt samvete.
Man kan ju alltid ta en kopp om man blir bjuden någonstans senare under graviditeten, men nu när det händer viktiga saker så kan ju ett alternativ vara att låta bli.

Med sonen drack jag kaffe och Cola i mängder. Jag tänkte helt enkelt inte på det.
Nu avstår jag ju helst från Colan, med undantag från härom kvällen då vi åt middag hos svärmor och jag nekade det vanliga vinglaset och drack Cola istället, på grund av sockret och koffeinet.
Till min och allas förvåning nekade jag även kaffekoppen som erbjöds till desserten, men slapp förklara anledningen.

Det är ganska onödigt. Socker och koffein. *konstatera*

Vecka 7

Om jag förstått saken rätt så går jag in i vecka 7 idag. (6+0)
Så här lite gravid har jag aldrig varit förut. ;)

Saxat från www.gravid.se
"Många kvinnor upplever yrsel efter att ha stått upp länge, vilket ofta beror på lågt blodtryck. Kvinnor med små bröst märker nu tydligare att brösten är större, även om alla förstoras. Bröstvårtorna kan redan nu vara mer framträdande och vårtgårdarna dvs den mörka huden kring bröstvårtorna mörknar ytterligare. Venerna i brösten framträder ofta tydligare, då blodflödet till brösten ökar. Din hjärtfrekvens ökar kraftigt och ämnesomsättningen ökar med upp till 25 %. Normalt sett kan en läkare nu fastställa graviditet genom vaginalundersökning.

Ditt barn börjar se mer mänskligt ut och svansen är nästan borta. Huvudformen är fortfarande ojämnt och framåtböjt. Mörka fläckar på vardera sidan om huvudet skall bli ögon, två hål är början på näsborrarna och det går att urskilja läppar och tunga. Ryggraden och hjärnan är nästan färdigbildad. De små knopparna som ska bli ben och armar växer snabbt. En tendens till fingrar och tår börjar växa fram. Hjärtat har nu en höger och vänster kammare och slår med ca 150 slag per minut. Det är ungefär dubbelt så fort som hos en vuxen. Lungor, inälvor, njurar, lever och inre könsorgan är nästan färdigutvecklade. Fostret är nu 7-13mm långt (mäts hjässa till stjärt).

Det här är ett känsligt skede då alla inre organ utvecklas, så det är viktigt att du inte utsätter fostret för något som kan påverka dess utveckling negativt."

Well then.
Yrsel har jag upplevt länge nu, och små bröst vet vi alla att jag inte har.
Jag fascineras av det här. :)